Хедонизам младих неразвијеног света

Млади рођени деведесетих, неразвијеног света, изабрали су свој вид “доколице”, хедонизма, у складу са потребама њихове полуплишане свести. Школу не воле, али је још похађају. “Смарају се”, како кажу. Студирају, извлаче родитељима новац, а знају да без много рада добијају дипломе. Немају грижу савести, јер знају да посла ионако нема и да неће ни имати прилике да покажу колико је велико њихово незнање. 

Шта чини њихов хедонизам? Бучни кафићи, кладионице, играонице, бутици, брзе, луде вожње колима родитеља или “позајмљеним” колима, журке. Ноћу скитају, дању спавају, беже са смарачких часова. посебно им прија вишесатно седење уз екране свих врста, шетање нових андроида, дискотеке, сплавови, свирке, лењо гуштерисање на сунцу у препуним кафићима, слушалице у ушима, пирсинзи, тетоваже, добар секс, који се може и наплатити, цигарета, марихуана, алкохол, џепарац који дају израђени, уморни родитељи.., и све то уз видно “кулирање”. 

Повремено у срцу осете “хладно сечиво”, када помисле шта то раде, чиме испуњавају најпродуктивнији део свог живота. Размишљају и шта ће бити са њима, када родитељи не буду могли да финансирају њихове облике хедонизма, “уживања”који су све само не уживање. Пре је то облик бежања од празнине у себи, од провалије, а не хедонизам. 

Желим да млади разумеју заблуду свог “плишаног ума”, када кажу: “Кулирај, све је ок, све је добро. Пао си испит, нема везе. Положио си испит на превару, опет је ок. Покрао/ла си очеву сиротињу, истукао/ла си мајку, мучио/ла си свог професора, малтретирао/ла си свога друга, своју другарицу, брата, сестру, силовао, претукао…” То није изворни ум, то није пут свесности, то није Ускршња Радост. ништа нисте уложили у себе, у свој напредак, у рад, у ред, у учење, али лењ ум се правда, правда и умирује вам савест. А савест се не да умирити. осећате у телу немире, а не знате њихово порекло. 

У страху од преображаја “плишане” у изворну свест, поставићете безброј питања: “Чему толики труд, ако би могли живети и проживети цео живот такви лењи, похлепни, завидни, несвесни, необразовани, насилни, аутоагресивни, у разводима, са децом, без деце, неостварених талената, потиснутих снова, неразвијених љубави. Хедонизам прија нашем телу и смореном уму.” Збиља чему толики труд? питате. 

Упркос хедонизму који упражњавате, имаћете патњу и неподношњиве немире целога живота. Знам рећи ћете, да су ту алкохол, дрога, секс, ленчарење, као утеха. Добро, можете остати са својом муком, али ипак запамтите: када вам прође прва младост, када се живот замрси и ви се замрсите у њему, нико вас неће моћи одмрсити. Сада сте млади, на почетку живота, све је лакше него у педесетој, а и у педесетој опет суочење са собом и потреба за преображајем. Тада ће бити много теже. 

Опростите својим родитељима незнање и покрените се ка радосном учењу, ка раду, ка лепој речи, ка лепој књизи, ка лепом човечном понашању, ка поштовању девојке, друга, професора, оца, деке, баке. После ових ситних корака, јавља се потреба за новом врстом “хедонизма”. Препознаћете тај хедонизам, ту доколицу, када за њу дође време. У њој нема опијања, пијанки и јефтиних забава, јефтиних свирки, нема губљења времена пред ријалити”Фармама”, “Паровима”, пред порно филмовима. У свему што одаберете биће ВАС И ВАШЕ ЉУБАВИ. 

Можда вам је лакше док сте млади, да сањате о лако зарађеном новцу без рада, да будете попут негативних ликова, које вам намећу медији. Признаћете да су они негативни, али бранићете и себе и њих, тврдећи да ту нема ничег лошег, јер такви данас “лако” долазе до новца, до славе, до лаког живота. 

На вама је да се одлучите, на вама је да прихватите или одбијете пролазне “вредности” и заорете дубоко у себе и пронађете благо цара Радована. Време таквих долази, не заборавите. 

Стварајте своју будућност већ данас. Победите лењост и не чекајте да вам други пишу стратегије, које неће заживети, јер нема вас у њима. Одреците се “плишаних”, како бисте уцеловљени почели да уживате у радосном раду. После таквог рада болесни хедонизам замениће здрава доколица.

Одломак из књиге Бит(ка) Љубави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 1 =