Од љубави до Љубави

Ради лакшег разумевања ауторитарну љубав обележаваћемо малим словом љ, а изворну Љубав великим словом Љ. Очекујем да ћете се определити за Изворно васпитање, то јест за Љубав.

Љубав није када ме плашите Баба-рогом, полицијом да бих појео оно што сте ви одредили. Љубав није када купујете скупе играчке да бих вам опростио што вас има тако мало у мом животу. Љубав није, када мирно гледате како плачем над препуним тањиром, или ми обећавате брда и долине за сваки поједени залогај; када ме сатима држите у задимљеној просторији уз ваше друштванце или док сте ви загњурени у екран, а видите да ми се очи склапају; или када ме насилно баците на поподневно спавање, не би ли се од мене одморили, а онда виленишем до зоре јер збиља не могу наредити свом сну да ме загрли; када ме у поноћ насилно баците у кревет, а ја јецам до јутра; када се свађате са својим родитељима и на Божић; када оговарате једни друге; када захтевате од мене и себе да живимо морално у неморалним условима у којима доминирају принуда и условљавање.

Љубав није, мили моји, када ме она гуши, када ми нарушава хармонију, када ми принудом, условљавањем и вербализмом загорчавате живот, када ме чините зависним од свега па и од вас самих, од ваших услуга, од ваших поклона, од глупих виртуелних програма, истовремено ме проглашавајући паразитом и малим „дрогираним“ монструмом.

Љубав није када ме Ти мама, плашиш да ћеш умрети, или ћеш ме оставити, ако баш то не урадим, за Тебе. Мама, Љубав није ако ме целог детињства учиш да волим само Тебе; када осећаш љубомору када потрчим тати у загрљај; када ми причаш ружно о оцу а заборављаш да пола његове крви и крви његових предака тече мојим венама, када ме отимаш из бакиног крила тврдећи како баке и деке лоше утичу на децу, а заборављаш да детињство без баке и деке и није неко детињство, када силовито инсистираш да волим само браћу и сестре. Љубав није када умислите да су бабе и деде одлични васпитачи, а у исто време ви живите као да вам се није десио ни брак, ни потомство. Љубав нису све ваше поделе: политичке, расне, верске, поделе на лепо и ружно, лоше и добро, на рад и игру, поделе на мушке и женске послове, на морално и неморално, на учитеље и ученике, на газде и слуге, на старе и младе, на богате и сиромашне… Љубав није злоупотреба сексуалне енергије, злоупотреба страха, кривљење изворних нагона.

Укинути принуду, условљавање, вербализам, презаштићивање, злоупотребу имитаторског облика учењa, определити се за принципе Изворног васпитања значи створити здраве емоционалне услове за расцветавање изворне Љубави. Ако ми не загадите Извор, ако ми развијете све клице донешене рођењем, ако ми без кажњавања и награђивања створите услове за расцветавање целокупног потенцијала, знајте да су то први тактови Љубави, која ће се умножавати и манифестовати у хиљаде боја, облика и добрих дела. Таква Љубав ће донети мир и задовољство мени, вама, целој планети. Од љубави до Љубави само је један корак.

Одломак из књиге “Породични буквар”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + nineteen =