Без захвалности Љубави не бива

 

                                                         Први сигнал да је преображај почео представља потреба за чином ЗАХВАЛНОСТИ

Хвала свим женама кроз историју што су очувале огњиште и у њему ватру живота, што су раме уз раме са мушкарцем радиле у корист заједничког циља. Хвала им што су своје животе несебично подређивале својим породицама, верујући да је то њихов свети задатак. Хвала им за сваки живот који су подариле планети, у име одржања живота, хвала им што су без страха давале своје животе зарад живота новорођених.

Хвала сваком мушкарцу што је уложио своју снагу, памет, своје здравље, свој живот на дугом тешком путу историје. Хвала милионима мушкараца који су положили своје младе животе у мору бесмислених, или смислених ратова. Да није било вас, ваших мука, ваших сукоба, ваше љубави, ваших брига, вашег рада и пристанка на улоге које су вам додељене, не би данас било нас, не би било огромног знања и ове дивне технологије, која нам омогућава да са лакоћом обављамо, некада најтеже послове и да данас живимо лагодно.

Хвала свим женама и мушкарцима који су дизали револуције за боље сутра сваког мушкарца и сваке жене, који ће живети после њих, за наше боље данас. Хвала што сте нам омогућили да данас можемо да се договарамо ко ће који посао радити, ко ће данас децу чувати, а ко зарађивати, ко ће се данас бавити политиком, ко пеглати веш, да ли ћемо обићи свет авионом или бродом, да ли ћемо имати једно или више деце. 

Опраштамо свим прецима све грехове, које починише једни другима, својом или туђом вољом. Опраштамо и мушкарцу и жени све болове, које нанесоше једно другом, у незнању. Окајаћемо све ваше грехе у времену које је пред нама, тако што ћемо се с поштовањем сећати ваших мука и болова. Ми, ваши потомци бићемо захвални на благодати живота, који без вас не би постојао. Вратићемо вам тако што ћемо живети у Љубави, Миру и Радости. Чуваћемо своје потомке у крилу здраве изворне породице дарујући будућности децу, која ће поштовати све што сте ви створили, а ми унапредили. Извојеваћемо битку Љубави о којој сте ви вековима сањали. Трећи миленијум то очекује од нас, у име вас. 

Ми, живи, морамо опростити, већ данас, једни другима, мушкарац жени, жена мушкарцу, сво зло, сво насиље које учинисмо једни другима у последњих четрдесет година. Починисмо га у огромном незнању, јер су нам немтнули плишану дресуру. Крећемо на пут Љубави и преображаја свести, на пут захвалности и опроштаја. Када опростимо једни другима, и ви, наши преци ћете опростити нама што нисмо схватали значај ваше борбе, што смо олако покушали да све омаловажимо и поништимо у својој гордости. Када изађемо на стазу Љубави, знаћемо и ми – потомци, и ви – наши преци, да ничија борба није била узалудна и да наша Бит-ка Љубави предствља круну ваших напора.

Опроштај се мора догодити, како би се живи винули у просторе Љубави, Радости, Доброте, а мртви мирно почивали. Опроштај се догађа, када историју схватимо као непрекидан ланац у којем ни један човек није живео и не живи данас узалуд, када ми кренемо у промену ауторитарне, нечовечне у изворну, човечну свест, како не бисмо понављали грешке наших предака. Сви смо ми једна велика породица, једна ниска бисера, ниска која не сме бити покидана и расута, ниска на којој смо сви повезани Љубављу.

Наша промена је сам чин опроштаја, Изворно васпитање је један од путева, који отвара врата Љубави између жене и мушкарца, између родитеља и детета, васпитача и васпитаника, између човека и човека, између човека и Бога. Да би се стигло до тих висина треба направити безброј корака, правих,  погрешних, корисних, штетних али је најважније бити и остати на путу Љубави. 

Бесплатно предавање, намењено момцима и девојкама, на тему Бит(ка) Љубави
одржаће проф. Милица Новковић, у суботу 15. јуна од 17ч. 

Место: Пожешка 41, Баново брдо
Пријаве путем тел: +381 64 670 5356

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =